Tags

, , , , ,

Va invit astazi la o plimbare in tonuri pastelate de mov si albastru.
Nu am vrut sa se incheie primavara si sa nu povestim despre aceste flori.

Despre irisi se spune ca poarta numele zeitei Iris, zeita soarelui din mitologia greaca. Zeita prelua mesajele zeilor de pe Muntele Olimp, tinut divin numit si “ochiul paradisului”, si insotita de un nor de stropi stralucitori care formau un minunat curcubeu, le aducea pamantenilor. Irisul a fost un simbol al regalitati franceze si de-a lungul timpului l-au arborat in multe batalii, pe stindardul de lupta. Pentru poporul nipon irisul si crizantema reprezinta simbolul oficial al Japoniei.

Laleaua au fost adusa in Europa din Turcia in jurul anului 1500, bulbii de lalea erau foarte apreciati, se spune ca in vremea respectiva reprezentau un dar de nunta extrem de apreciat datorita costului lor foarte ridicat.

Muscari provine din zona Marii Mediterane, denumirea sa vine din limba greaca de la cuvantul mosc.

Iris lalele muscari flori de primavara in gradinaMentionez cateva sfaturi despre plantarea lor, sunt sigura ca veti gasi o gramada de bloguri si site-uri pe aceasta tema insa cele de mai jos vin in sprijinul tuturor celor care nu au experienta dar doresc un coltisor de gradina inflorit tot anul.

Cultivarea acestor flori se face de preferat toamna cat mai aproape de venirea iernii, e greu de mentionat o data anume. In cazul unor toamne lungi si calduroase plantarea se va face mai tarziu (noiembrie), in cazul in care iarna se anunta devreme se pot planta si in octobrie, e important ca pamantul sa nu fie inghetat.
In anul ce a trecut intrucat nu am scos toti bulbii, in luna octombrie de exemplu au iesit primele frunze de muscari, motiv pentru care aceia nu au mai inflorit in primavara.

Plantarea este recomandat sa se faca la o adancime egala cu de 3 ori marimea bulbului, cu partea mai “ascutita” in sus si sa se acopere cu un strat de pamant cam de 3 degete. Distanta aproximativa intre bulbi, 10 cm.