Tags

, , , , ,

dalia orange gradina propunere 2
Istoria daliei este indelungata, cu toate ca a fost descoperita in 1787 de un botanist francez in calatoriile sale in Mexic si ulterior trimisa in Europa, cercetatorii au identificat in Mexic desene si consemnari despre aceasta floare datand inca din 1500. Din 1956 dalia devine simbol national al statului Mexic.

Ei bine a venit vremea si pentru Dalia mea Orange Pigmy sa infloreasca.
Bulbii i-am achizitionat tarziu, in luna aprilie, printre ultimele pachete cu flori existente in magazin. Pierdusem speranta ca va mai rasari ceva din ei. In aceeasi perioada am achizitionat si o Dalia Autumn Fairy si astept cu nerabdare sa infloreasca pentru a putea impartasi cu voi minunatele ei culori.

Cum se cultiva dalia:
se planteaza bulbii manunchi la o adancime de 15cm si se acopera cu pamant atat cat sa ramana la suprafata doar codita din tulpina uscata rasarita in anul anterior. Plantarea in gradina este indicat sa se faca incepand cu sfarsitul lunii martie si pana in luna mai.
Spatiul pe care e bine sa il lasati intre straturi poate varia de la 1m pentru soiurile inalte si 50 cm in cazul dalia mini.
Ca regula generala, Dalia are nevoie de apa si soare, nu uitati sa o amplasati intr-un loc cu lumina directa tot timpul zilei si sa o udati regulat.
Daliile sunt foarte apreciate pentru coloritul lor viu inveselind gradina din iunie si pana la primul inghet.
Trebuie avut in vedere ca aceasta floare creste si in inaltime in functie soilul ales dar si in diametru dezvoltandu-se ca o tufa.
Este indicat sa o sprijiniti fie prin amplasarea unui tutore sau prin legarea ei de un punct de sprijin toate astea pentru a evita ruperea intrucat unele siouri ale acestei flor pot ajunge si la 1m inaltime.

Eu va spun sincer, am ales sa plantez dalia in ghiveci din luna aprilie si abia in luna mai am transplantat-o in gradina lasand cam 50 cm spatiu intre ea si alte flori. Am facut acest lucru intrucat nu eram sigura ca bulbii sunt viabili.

Ingrijirea: dalia nu este pretentioasa insa are si ea numerosi daunatori care o pot ataca cum ar fi coropisnite, melcii fara cochilie, fainarea si paduchii.
In cazul acesta apelati la metode eco sau daca sitiuatia nu se rezolva apelati la tratamente cu insecticide. In orice caz trebuie studiat atent problema si actionat conform indicatiilor pentru a evita distrugerea plantelor si implicit o actiune chimica neindicata asupra solului.

Advertisements