Tags

, , ,


V-am promis cu ceva timp in urma ca vom reveni cu un articol despre cultivarea si îngrijirea lavandei. Ei bine anul 2017 a fost cel mai productive pana acum pentru mica noastră cultura așa încât am decis ca e momentul propice sa împărtășim cu voi câteva secrete.

Achiziție: alegeți sa Achiziționați plantele de la producatori care au testat soiul pe un teren asemanator cu la vostru. In acest caz cel mai probabil veți cumpara butasi. Exista mai multe soiuri de lavanda, cele din magazine fiind foarte aspectuoase dar ne având însă un conținut ridicat de ulei volatil. Ambele variante sunt bune in final depinde ce va doriți.

Plantare

Se plantează butasii cu coletul de pământ având grija sa nu rupeți rădăcinile. In groapa respectiva turnați apa si lăsați sa pătrundă in pământ înainte de a pune planta. Acoperiți cu pământ si formați o movilă in jurul plantei.

Plantarea in cazul in care aveți mai multe tufe e bine sa se facă la 70cm-1m distanță între ele.

Perioada de plantare propice e toamna luna Septembrie- Octombrie.

Ingrijire:

Pământul din jurul plantei se sapa regulat, se înlătura buruienile astfel încât planta sa poată sa respire. Se tunde primăvara lăsând 2-3 rânduri de frunze, aici depinde cât de mare este planta anul acesta am tuns cam 10 cm.

Lavanda e o planta rezistenta nu necesita udare deasa nici chiar in lunile călduroase, udarea moderată la 3-4 zile va dezvolta partea superioară a plantei pe când o udare mai rară ii da posibilitatea sa își dezvolte radacinile.

Noi o udam la 1 săptămâna vara când e cald si in rest o lăsăm sa o ude ploaia. Nu este o planta care sa suporte umezeala si solurile inundate.

Lavanda se culege de regula la mijlocul lunii Iunie. Se iau tijele de flori cu mâna ca intr-un snop si se taie cu foarfeca.

In luna August planta revitalizată prin tundere va înflori a doua oară.

Florile de lavanda tăiate se strâng in snop si se usucă cu capul in jos la umbra dar intr-un spațiu in care circula aerul.


Bucurati-va si voi de aceasta planta deosebit de grațioasă si de frumuoasa care rezista foarte bine si peste iarna si creati decoruri magice in grădina voastră!

Advertisements